Cukierki to uwielbiany przez wszystkich wyrób cukierniczy, który tworzony jest ze stężonego roztworu cukru w wodzie, do którego dodawane są odpowiednie aromaty i barwniki. Warto dodać, że samego określenia „cukierek” zaczęto używać dopiero w XVIII wieku, kiedy to w polszczyźnie zaczęły rozpowszechniać się derywaty od wyrazów oznaczających surowce jadalne, w tym przypadku podstawą był oczywiście dobrze nam znany cukier.
Słodycze to temat bogaty, na który składają się uwielbiane przez wszystkich Cukierki, które rozpieszczają podniebienie łasuchom. Wyjaśniamy, jak powstają te przysmaki.
Powstawanie cukierka
Pyszne i kolorowe Cukierki posiadają rozmaitą konsystencję i różne tajniki produkcji w zależności od ostatecznego rodzaju słodyczy. Znajdziemy je we wszystkich kolorach, mają najróżniejsze kształty, fakturę i wyjątkowe smaki – kwaśne, słodkie, słone, owocowe, kawowe oraz miętowe.
Rodzaje cukierków
Na rynku znajdziemy tyle cukierków, ile pomysłów w głowie ich twórców. Do naszych ulubionych należą cukierki kawowe z nadzieniem, cukierki w postaci karmelków owocowych, twarde landrynki, owocowe fasolki, owocowe cukierki z witaminami oraz pudrowe cukierki musujące.